[...] Podsumowanie Nie należy obawiać się nadmiernie nocnego katabolizmu. Nasze mięśnie nie zmniejszą się, jeśli przed snem nie wypijemy odżywki białkowej lub nie zjemy pudełka twarogu. To, co najważniejsze to dbałość o pokrycie dziennej podaży białka. Zaleca się, by od 30 do 50 g białka z dziennej puli spożywane było przed snem. Może to być mięso, [...]
Można powiedzieć, iż tak jak oczy są zwierciadłem duszy, tak skóra może być odzwierciedleniem tego, co dzieje się w środku organizmu. Niezaprzeczalne piętno na skórze mogą odciskać np. nadużywanie alkoholu etylowego i palenie tytoniu, m.in. przez indukowanie stanu zapalnego i stresu oksydacyjnego. W licznych przeprowadzonych badaniach naukowych [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
Wiele osób powiela informacje, które napotyka w sieci, prawie nikt nie sięga do źródeł badań naukowych. Na prostym przykładzie pokażę, iż nie musi być to dobre rozwiązanie. Przykładowo u początkujących nie ma znaczenia, czy obok treningu siłowego prowadzi się sesje aerobowe, interwałowe, mniejsze znaczenie ma rodzaj pracy czy objętość treningu. I [...]
Budowanie siły i masy wymaga przede wszystkim odpowiedniego planu treningowego. I tu tkwi największa pułapka. Początkujący świetnie reagują, mogą ciągle zwiększać obciążenia, progresja wydaje się nie mieć końca. Niemniej później nie będziesz mieć punktu odniesienia, nie będziesz wiedział, dlaczego coś było skuteczne i nagle przestało działać. [...]
[...] stanowi od 85% do 90% objętości mleka zużywanego do produkcji serów dojrzewających, czyli przy produkcji 1 kg sera powstaje do 9 litrów serwatki. Przy produkcji 1 kg twarogu powstaje 6-7 litrów serwatki. W płynnej formie serwatka składa się głównie z wody i nie zawiera wiele wartości odżywczych: ok. 5% węglowodanów w postaci laktozy, do [...]
[...] przez około 40-50 min. w 180° C. Marchew ścieramy na małych oczkach, jabłko na dużych, mieszamy i zjadamy w formie surówki. Posiłek 4 70 g makaronu żytniego 100% 150 g twarogu półtłustego 100 g jogurtu naturalnego odrobina cynamonu 10 g ksylitolu Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, polewamy jogurtem, dodajemy twarogu. Całość [...]
Na temat kulturystycznej diety nadal krąży wiele mitów. Obserwując komentarze na YouTube, Facebooku czy Instagramie można dojść do wniosku, iż w Polsce, kraju liczącym mniej niż 40 mln mieszkańców, mieszka więcej ekspertów od dietetyki, sportów siłowych, farmakologii i ochrony zdrowia, niż w USA (ponad 327 mln w 2018 r.)! Najlepsze źródła protein [...]
[...] 120 g Ogórek: 60 g Czarnuszka: 3 g Pokrój chleb razowy na kromki. Rozsmaruj twaróg chudy na kromkach chleba. Pokrój pomidora, rzodkiewki i ogórka w plasterki. Posyp warstwę twarogu czarnuszką Spaghetti Makaron razowy: 80 g Pomidory krojone: 200 g Mięso mielone z piersi indyka: 120 g Czosnek: 3 g Olej rzepakowy: 15 g Ser parmezan: 10 g Cebula: 50 [...]
[...] za opakowanie 250 ml. Mlekpol Twaróg półtłusty, klinek bez laktozy Skład: mleko, kultury bakterii mlekowych. Zawartość laktozy <0,01 g/100 g. Wartość odżywcza 100 g tego twarogu dostarczy 115 kcal, w tym: 16 g białka 4 g tłuszczu (w tym 3 g kwasów tłuszczowych nasyconych) 3,7 g węglowodanów (w tym 3,7 g cukrów) 0,2 g soli. Plusy: produkt jest [...]
W naszych czasach problemem nie jest dostęp do pokarmu, ale jego nadmiar. Większość ludzi nie przejmuje się tym, co zjada i wypija, ignorują też wpływ na zdrowie alkoholu i tytoniu. Przyjrzyjmy się różnym produktom i zastanówmy, jaki wpływ mają na powstawanie stanu zapalnego w organizmie. Jednak wyniki nowych badań nie są jednoznaczne. [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] kosztów? Dla 110 kg zawodnika pułap 4 g protein na kg masy ciała oznacza: konsumpcję 440 g białka dziennie jest to ok. 2 kg piersi z kurczaka dziennie odpowiednik 2,75 kg twarogu półtłustego (delikatne) Po drugie: to nie tylko koszty finansowe, ale i czasowe. Należy jakoś zmieścić w sobie tą górę mięsa. Należy mieć czas, by to mięso przywieźć [...]
[...] ryżowa i amarantus zawierają wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli nieprodukowane przez człowieka, znajdujące się w tych roślinach proteiny są równie dobre jak te z mięsa, twarogu, jaj czy odżywki białkowej. To znakomita wiadomość dla wegetarian i wegan, w przypadku których komosa ryżowa i amarantus powinny być podstawowymi składnikami [...]
Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]
Coraz częściej słyszymy o nietolerancji na pewne składniki odżywcze, które po zjedzeniu wywołują u nas niepożądany efekt, jak biegunki, wymioty, zmiany skórne, wzdęcia i inne problematyczne przypadłości, których wolelibyśmy uniknąć. Zazwyczaj pojawiają się dwa pytania, czy to nietolerancja, czy alergia? Skąd mam wiedzieć, czym to się różni? Dziś [...]
[...] opakowaniu, z warzyw i jabłka wykonać sałatkę, ścierając marchew na małych oczkach na tarce, a jabłko na dużych. Polać odrobiną octu jabłkowego, wymieszać. Posiłek 4 100 g twarogu półtłustego 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego 10 g ksylitolu 30 g orzechów włoskich seler naciowy 2 czerwone papryki Twaróg rozrabiamy z pogniecionymi orzechami [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]